Zupa kolagenowa

ZUPA KOLAGENOWA

Dzisiejsza moda na beztłuszczowe jedzenie doprowadziła do tego, że mamy duże niedobory kolagenu a co z tym związane bóle stawów, ścięgien, problemy z żylakami.
Tak to wszystko, za sprawą kolagenu a raczej jego braku. Kolagen ma olbrzymie znaczenie w utrzymaniu zdrowia układu krążenia bo przecież serce w połowie zbudowane jest z „kolagenu”, ale nie o tym jest ten artykuł a o zupie, którą w naturalny sposób możemy suplementować swoje niedobory.

Zupa idealnie również nadaję się jako posiłek do diety tłuszczowej wystarczy dodać do gorącej zupy masła i mamy świetny posiłek.

Przepis na zupę kolagenową:

SKŁADNIKI:

  • 2,5 KG (KOSCI WIEPRZOWYCH , WOŁOWYCH )
  • 5 SKRZYDEŁEK Z KURCZAKA
  • 2 MARCHEWKI
  • ¼ SELERA
  • 1 PIETRUSZKA
  • PIEPRZ W ZIARNACH
  • ZIELE ANGIELSKIE
  • LISCIE LAUROWE
  • SÓL HIMALAJSKA

Kości płuczemy, rąbiemy na mniejsze części (aby można było z nich później wydobyć szpik na którym nam zależy) dodatkowo dodajemy skrzydełka. Mięso, oraz warzywa  wkładamy do 5 litrowego garnka  i zalewamy do pełna wodą. NIE SOLIMY, za to dodajemy 10 ziaren pieprzu , 5 liści laurowych , 5 ziaren ziela angielskiego.

Gotujemy pod przykryciem 3 godziny na bardzo małym ogniu. Po ugotowaniu odcedzamy wywar, z kości obskrobujemy chrząstki i wszystkie miękkie tkanki, wybieramy szpik, drobno siekamy i wrzucamy do wywaru.

Całość solimy, doprawiamy do smaku, zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia. (Tak przygotowaną zupę można zawekować w słoiczki  i można przechowywać w lodówce nawet 5 miesięcy )

Życzę smacznego 🙂

Rafał Łukaszewicz Trener Personalny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *